2011. január 15., szombat

Narancsos tiramisu

Ottisnál kaptam kedvet ehhez a variációhoz, de nyers naranccsal nem volt merszem megcsinálni, ismerve a család érzékeny ízlelőbimbóit. A végeredménynek így nem sok köze lett az inspirálóhoz, főleg hogy abban gesztenye is van -de erre később még visszatérek, az bizonyos.
Viszont ami elkészült, az izgalmas lett, nekem nagyon ízlett.

Ezúttal nem is valódi tiramisut, hanem "hamisut" csináltam, mascarpone helyett vajkrémmel. Sok családban jöhet jól ez a büdzsékímélő változat, de egyébként is érdemes kipróbálni, sajátos, kicsit karakteresebb íze van így.


Narancsos tiramisu

Hozzávalók: 250 g babapiskóta, 2 csomag natúr vajkrém, 3 dl tejszín, porcukor, vanília kivonat, 5 dl langyosra hűtött feketekávé, 1 ek rum (ha gyerekek is esznek belőle, aroma), 3 ek narancslekvár, 1 hatalmas vagy 2 kisebb narancs, 2 ek kristálycukor, 1 tábla tejcsokoládé
Elkészítés: A narancsot megpucolom, amennyire tudom, lehártyázom, és apró darabokra vágom. Felforrósított serpenyőbe dobom nagy lángon, rászórom a cukrot, és 1 percig nem kavarom meg, hanem hagyom kicsit karamellizálódni. Még egy percig sütöm -nem fog levet ereszteni, ha elég nagy a láng-, majd elzárom alatta a tüzet és hagyom kihűlni.
A vajkrémet kikeverem ízlés szerinti mennyiségű átszitált porcukorral és a vanília kivonattal (vagy 1 evőkanál vaníliás cukorral). Az előzőleg alaposan lehűtött tejszínt habbá verem, majd óvatosan a vajkrémhez kavarom. Ilyenkor érdemes még megkóstolni, hogy elég édes-e.
A kávéhoz adom a rumot, majd a piskóták felét megáztatom benne és egy nagy tálba lerakom. Rákenem a krém felét. A narancsot összekeverem a narancslekvárral, és rákanalazom erre a rétegre. Erre jön a második adag beáztatott piskóta, majd a maradék krém. Végül pedig sajtszeletelővel csokiforgácsokat göndörítek a tetejére.
Frissen a legfinomabb!

1 megjegyzés:

Ottis írta...

Biztos finom volt!