2011. január 6., csütörtök

Lencsesaláta

Szilveszterkor szent kötelességemnek éreztem, hogy a családi költségvetéshez a GYES-emen kívül egy lencsesalátával is hozzájáruljak.
Mivel Flat Cat ilyen ígéretet nem mellékelt a recepthez, perelni biztosan nem fogom, ha mégsem megfelelően alakul a büdzsé. :) Viszont amit az ízéről írt, az teljesen fedi a valóságot.

Én nem rajongok a száraz hüvelyeskért, de így még nekem is ízlett, apa meg egyenesen odavolt érte.
(Az eredeti recepthez képest történt pár apró változtatás, petrezselyem-nemszeretem okán.)




Lencsesaláta

Hozzávalók: 500 g lencse, 1 babérlevél, 2 kis fej lilahagyma, 2 szál sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 5 ek extraszűz olívaolaj, 4-5 ek fehérborecet, 3 ek balzsamecet, 1/2 kk római kömény, 4-5 tekerésnyi bors, 1 tk nádcukor
Elkészítés: A lencsét éjszakára beáztatom, majd másnap sós vízben a babérlevéllel együtt puhára -de nem szét -főzöm.
A zöldségeket megpucolom, a hagymát és a répát finomra szeletelem, a fokhagymát a kés élével megroppantom, és egy nagy salátástálba teszem őket.
A lencsét leszűröm, a babért kidobom belőle és forrón a zöldségekre öntöm. Hozzáöntöm az olajat, eceteket, fűszereket, cukrot - valószínűleg utánasózásra is szükség lesz-, majd jól összeforgatom.
Pár órát álljon a hűtőben fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
Mi úgy tapasztaltuk, az első 24 órában a legfinomabb, érdemes frissen elkészíteni!

Nincsenek megjegyzések: