2010. szeptember 7., kedd

Rózsaszín kacsamell aszúban sütve



7 évnyi kisvárosi létezés után is rendszeresen neki tudok keseredni a húsbolt kínálatán. A tulajdonos egy tündér, de ez vajmi kevés tud lenni, ha még annak is örülni kell, amikor egyáltalán májat vagy zúzát kap az ember... Egy szép közepesen átsütött marhaszelet után például már hónapok óta sóvárgunk.
Általában kész tervekkel vágok neki a bevásárlásnak, de mindig kell egy csomó mentőötlet is a tarsolyba a "mi van, ha nem kapok ......t" eshetőségére.
Ezek után egy héttel ezelőtt zárva találtam reggel a boltot, a feliratot lemosta az eső... Morcosan zarándokoltam át a síneken túlra, mert hús nélkül családom némely tagjai nem tudnának létezni. Itt ért a meglepetés, hogy ha nem is bőséges, de az megszokottnál sokkal izgalmasabb kínálatot találtam.
Így aztán keddenként mostantól mindenféle kacsarészekkel lehetek boldogabb. És boldog is vagyok, nagyon! :)

Egyébként totálisan megdöbbentem, amikor konstatáltam, hogy a kacsamell sokkal olcsóbb a combnál. Rá is kérdeztem, és a válasz tulajdonképpen kézenfekvő volt: az emberek nem veszik, mert nem tudják elkészíteni. Valóban, a Kistücsökben is rákérdezett a pincér, hogy egészen biztosan rózsaszínre sütve kérem-e. (Gondolom, megesett egyszer-kétszer, hogy visszaküldték, mert "nyers".)
Ha csak egyetlen húsfajtát ehetnék mostantól egész életemben, egészen biztosan a kacsamell lenne az. Rózsaszínre sütve egyszerűen tökéletes.



Rózsaszín kacsamell aszúban sütve

Hozzávalók: 1 kacsamell, 1 kk dijoni mustár, 1 tk méz, 8 ek tokaji aszú, só, bors, egy kis csokor kakukkfű
Elkészítés: A kacsamellet lefilézzük, a csont mellett vezetve a kést 2 szép darabot kapunk. Levagdossuk róla a nagyobb zsírokat és a bőrt bevagdossuk "kockásra".
Mielőtt hozzáfognánk a sütéshez, kezdjük el előmelegíteni a sütőt 200 fokra.
A szobahőmérsékletű mellet mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk. Egy jó minőségű serpenyőbe kevés olajat öntünk és a tűzhely legnagyobb rózsáján nagy lángon forróra hevítjük.
A sercegő olajon előbb a bőrös, majd a másik oldalt is 20-25 másodpercig sütjük. Nem konyha- és emberbarát tevékenység, iszonyúan köpködni fog, kötény mindenképp legyen rajtunk. Ezután lecsavarjuk a lángot, valamivel a közepes erősség alá, és mindkét oldalán 4-5 percig sütjük a húst. Mikor készen vagyunk, érezhetjük, hogy lenyomva még nagyon rugalmas.
Ekkor egy kis tepsi vagy cseréptál aljára szórjuk a kakukkfű felét, a húst bekenjük a mustárból, mézből és aszúból kavart páccal és a tálra fektetjük, rászórjuk a maradék kakukkfüvet. Használjuk fel az összes pácot, a nagy része szépen meg fog majd állni a bőr kockái között.
Toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük 10 percig.
A sütőből kivéve néhány percnyi pihentetés után tálalható.
(Legközelebb annyit változtatok még az elkészítésen, hogy a megsült kacsamellet bőrös felével visszarakom fél percre a serpenyőbe a saját forró zsírjára, hogy a bőr még ropogósabb legyen.)