2010. május 15., szombat

Spárgás quiche

Az igazi telet igazi tavasz követi végre, egyik pillanatban verőfény, másikban zuhog, mire kibicajozunk a tóig, a szikrázó napsütést váltják a fekete felhők és iszkolhatunk hazafelé -a nagyok a bicajjal ezt könnyen abszolválják, de Máté amilyen villámsebesen teker a kismotorján odafelé, úgy vánszorog hazafelé, mi ketten épp csak megússzuk az elázást, ha éppen megússzuk.
Tavaszillatú tavasz: mézédes akác, fűszeresebb bodza, a konyhában a spárga és az eper illata kényeztet. A zöldségestől sosem távozunk e kettő nélkül.

A spárgából erőteljesebb, ütősebb a fehér, de macerásabb is, nem érdemes megspórolni a hámozását, zöldséghámozóval is eltart pár percig, és nem árt vigyázni, nehogy elroppanjon a kezünkben. A fás végét ne használjuk, könnyű megállapítani, honnan kezdődik a finom része, éppen ott válik el, ha kettétörjük.
A zöld spárgával egyszerűbb a dolgunk, csak le kell törni a fás végét és már főzhetjük is.
Persze csak egy alapos mosás után, mert főleg a csúcsában könnyen bennemarad a föld, még ha nem is látjuk.

Szerintem a legjobb elkészítési mód, ha a spárgát serpenyőben pároljuk meg: előbb kevés olajon kis lángon mindkét oldalán aranyszínre sütjük, pici sóval és csipetnyi cukorral megszórva, majd kevés vizet löttyintünk alá és fedő alatt addig pároljuk, míg puha nem lesz -ez sem tart tovább pár percnél.






Spárgás quiche


Hozzávalók: 2 csomag spárga (ezúttal fehér), 5 dl tejföl, 4 tojás, só, bors, 30 dkg reszelhető sajt (pl. trappista), 15 dkg szeletelt bacon, 5 dkg kéksajt, 1 csomag fagyasztott leveles tészta
Elkészítés: A leveles tésztát kiolvasztom, kinyújtom és két nagy kerámia tálat kibélelek vele.
Én úgy szoktam nyújtani, hogy folpackkal borítom az asztalt, belisztezem, ráteszem a tésztát, azt is lisztezem, majd befedem egy nagy drab folpack-kal, és a két fólia közt nyújtom ki. Így jó adag takarítást spórolok meg magamnak.
A tejfölt kikeverem a tojásokkal, sóval, frissen őrölt borssal, a lereszelt sajt felével.
A spárgát a már leírt módon megpárolom. Ha kihűlt, a tésztán elosztom, és rámorzsolom a kéksajtot.
Leöntöm a tojásos-tejfölös masszával, rászórom a maradék sajtot és a tetejére rakosgatom a kis szeletkékre vágott bacont.
190 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.


Nincsenek megjegyzések: