2010. január 18., hétfő

Savanyú káposztás-babos fazék

Ismét egy savanyú káposztás étel.
Ezúttal kitaposott úton jártam, nem úgy, mint a korábbi paradicsomos-kolbászgombócos káposztánál és a savanyúkáposztás lasagne-nál. Bab és káposzta, hagyományos-biztonságos párosítás, a végeredmény pedig finom és laktató még így is, hogy könnyebb húst, csirkét használtam fel hozzá.


Savanyú káposztás-babos fazék

Hozzávalók: 10 dkg bacon felkockázva, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 40 dkg savanyú káposzta, 1 ek cukor, 1 ek pirospaprika, 1 ek liszt, 1/2 tk őrölt római kömény, 1 tk morzsolt majoránna, 450 ml víz, 4 csirkecomb, 1 doboz fehérbab, só, bors
Elkészítés: A bacont az olajon kis lángon kiolvasztjuk, rádobjuk a felkockázott hagymát, és üvegesre dinszteljük.
Nagy lángra vesszük és rádobjuk a kifilézett, felkockázott combokat, fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, összepirítjuk, majd a lisztet is, azzal is röviden pirítjuk. Felöntjük vízzel, és ha felforrt, mérsékeljük a lángot.
Hozzáadjuk a köményt, borsot, szétnyomott fokhagymát, majoránnát, cukrot és óvatosan sózzuk is -a káposztából ugyanis viszonylag sok só kijöhet.
30 perc lassú főzés után hozzáadjuk az összevágott káposztát is, majd további 30 perc után a babot, leve nélkül. További 10 perc után ellenőrizzük, minden megpuhult-e, ha kell, pótoljuk a sót.
Tejföllel kínáljuk.
(Az essen&trinken.de receptjéből kiindulva)

1 megjegyzés:

HJuice írta...

Hűha, ezt most nagyon megkívántam...
Lehet, hogy itt lenne az alkalom?
Gyanítom, egy időre úgyis le kell majd mondanom az ilyen babos-káposztás mókákról... :)