2009. december 15., kedd

Zöldségragu -férfimódra

Íme, apa ismét közreadja egyik konyhai műalkotását.
Az eredmény súrolja a csoda fogalmát, mivel vérbeli pasikaja, pedig nagyrészt zöldségekből áll.


Lecsatouille

Valahol félúton járunk a lecsó és a ratatouille között, innen a név. Meg a grillezett zöldségek adták még az ihletet. A lényeg, hogy wokban készül, a legnagyobb lángon pirul (nincs leve mint a lecsónak), és nagyjából egyben készül (nem úgy, mint a ratatouille). Az ünnepnapi változatot mutatom be, ami természetesen baconnel és füstölt kolbásszal készül. (A lányok nagy bánatára :)

Hozzávalók: 100 gr darabolt bacon, kb. 15 cm jófajta füstölt kolbász, 250 gr gomba (szerintem laskával sokkal jobb, de a champion se rossz), 1 vagy 2 nagy fej vöröshagyma, 2-3 nagyobb paprika, 3-4 szem paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, fűszerek
Elkészítés: Az ünnepnapi változat természetesen azzal indul, hogy nyissunk egy jó hideg sört. Aztán a wokban süssük ki a bacon zsírját. Ha már majdnem kész, ugrik bele a karikázott kolbász, ő már épp csak akklimatizálódik, nem pirítjuk, mert rögtön jön a gomba bele. Innentől maximum láng van a wok alatt. Most várunk picit, hogy a gomba a levének legalább felét elfője (elvégre sütünk és nem főzünk), és csak utána rakjuk bele a félkarikákra vágott vöröshagymát, és a felcsíkozott paprikát. Ilyenkor lehet fűszerezni ha akarjuk. Ezt most megint pirítgatjuk, várjuk hogy összeessen, a leve elfőjön. Eközben lényegében folyamatosan kell forgatni, különben lekap az alja. Ha a nagyjából összeesett, és rendesen pirul már, mehet rá a paradicsom. A legvégén rányomom fokhagymatörővel a fokhagymagerezdeket, és innentől már csak 1-2 percet hagyom, hogy a fokhagyma durvasága elszálljon, de az íze java azért még benne maradjon.

Tippek és trükkök:

-Kismókusok, akik irtóznak a zsírtól, kipróbálhatják a hétköznapi változatot, abban nincs bacon és kolbász, olyankor pici olívaolaj van helyette.
-A fűszerezés erősen függ attól, hogy hétköznapi, vagy ünnepnapi változatot csinálunk-e. Utóbbi esetben a bacon és a kolbász miatt nem nagyon van értelme különösebben fűszerezni, mert ezek kb. mindent visznek egy ilyen nagy lángon, és gyorsan készülő ételben. Még bors sem kell bele, legfeljebb pici só.
-A hétköznapi változatnál értelemszerűen lehet borsozni, bátrabban sózni is, de (akár a fokhagyma zárójelbe tételével is) lehet kísérletezni merészebb fűszerezéssel is, pl. curry, cayenne bors, vagy bármi, ami tetszik. Próbáltam már tejfölözni is, az se volt rossz, mondjuk az nem minden fűszerezéshez passzol.
-Az is dob rajta, ha sima paprika helyett tudjuk pritaminnal csinálni.
-A paradicsom eléggé meghatározó, ha túl savanyú, hazavágja az egészet, úgyhogy ilyenkor télidőben, mikor elég nehéz jó paradicsomhoz jutni, érdemes inkább kihagyni, vagy valami normálisabb konzervparadicsomot használni. Csak mondjuk a konzervnél elég nehéz a pirított zöldség kritériumnak megfelelni, úgyhogy az már mindenképp egyfajta kompromisszum. Bármit jelentsen is a szó.
-Ha félúton elfő a cucc összes leve, de nem vagyunk még elégedettek az állaggal, meg a pirultsággal, löttyinthetünk bele egy pájinkás stampedlinyi vizet. Sokat nem szabad semmiképp sem, inkább többször keveset.
-Ja igen. Onnantól, hogy van benne kolbász, Kinga számára ez már ragu, és nem lecsó, így felteszi a kérdést, hogy mivel kell enni. Hát persze semmivel, hiszen ez egy lecsó, max kenyérrel, de ezt neki ne áruljátok el! Neki nyugodtan mondjátok azt, hogy lepcsánkával!

1 megjegyzés:

LARION írta...

Szia!
Nincs nagy gond, mert hullámokban tör rám, tényleg összetudom szedni magam, nem szeretnék adósa maradni senkinek.....Küldöm a kitűzőket holnap!!! :)))