2008. március 25., kedd

Torta a nyuszinak

Feltételezem legalábbis, hogy a húsvéti nyuszi is -hétköznapi mezei és házi haverjaihoz hasonlóan- rajong a répáért. Na és persze igen sok emberrel ellentétben. A répatorta mindenesetre azoknak is megér egy kóstolót, akik nem réparajongók: különleges ízű és állagú, ráadásul gyorsan elkészíthető édesség. Nálam mindig húsvétkor sül, és bevallom, egy picit a répatorta miatt is várom az ünnepet.
A mi családunkban szép ünnep a húsvét, újabb alkalmat ad a gyerekeknek a készülődésre, várakozásra, arra, hogy a hétköznapokból ismét átlépjünk egy kicsit a mesébe. Mióta gyermekeink vannak, ismét visszakaptuk a gyerekkori húsvétok ízét. Az utóbbi években mindig elmenekültünk a locsolkodók elől, most úgy halásszuk vissza őket. Nem csoda, hiszen Fanni korán reggel teljes díszbe öltözik, és színpadi tökéletességgel alakítja a szende királykisasszonyt, ahogyan a locsolást fogadja. Este meg azon kaptam, hogy valahogyan megszerezte a parfümöt és Pocit próbálja rábeszélni, hogy locsolja meg még néhányszor. (Érthető, egy évet kell várnia a következőre!)
Amikor azonban a kertben eljárt a nyuszi, királylányból igazi kis vadásszá vedlik át, szélsebesen gyűjtögeti a finomságokat. Poci alig tudja követni, ő még minden egyes új szerzeményt megcsodál, örvendezik egy sort.
Az ő izgalmuktól bennem is visszaköszön a két évtizeddel ezelőtti tojásfestések, locsolóvárások íze, a bácsik adomázgatása, a fiúk félszegsége, a mindenféle finomsággal megrakodott tálak, és hogy mennyire szerettem volna kalap alá rejteni a hosszú hajamat és nekiindulni a fiúkkal... Sajnálom, hogy a szokások egy része már visszahozhatatlan, és nekünk új hagyományokat kell teremtenünk. Nyuszivárósat, kertbenkutatgatósat, szépek persze ezek is... Ja, és répatortásat.



Répatorta


Hozzávalók: 8 tojás, 5 dl cukor, 8 dl liszt, 4 teáskanál sütőpor, 4 teáskanál fahéj, 1 kg pucolt, reszelt sárgarépa
Elkészítés: A tojásfehérjéket habbá verem a cukorral, hozzákeverem az elhabart sárgáját, sütőporral elkevert lisztet, fahéjat, végül a sárgarépát. 175 fokon 50 percig (tűpróbáig) sütöm.
A tetejére 2 dl mascarponét elkeverek pici porcukorral és vanliával, valamint 2 dl kemény habbá vert tejszínnel.
Mint látható, hatalmas mennyiség, amelyhez sok vendég és méretes tepsi dukál. Egy átlagos kerek tortaformához épp elég ennek a felét elkészíteni.
Ilyenkor tavasszal sokszor elég ízetlen már a répa, ilyenkor a reszeléket pici étolajon pár percet párolom, így kijön az édes íze.


Nincsenek megjegyzések: