2008. március 7., péntek

"Nagyonszeretem-rizottó"

A rizottók lassan részévé válnak hétköznapi ebédeinknek: a fényes gömbölyű szemű arborio rizs igazán hálás alapanyag, félórányi odaszánásért mindig izgalmas ízekkel ajándékoz meg. Ezt a citromos változatot Fűszeres Eszter receptje ihlette, minőségében mégis eléggé más lett, részben mivel gyerekek is ettek belőle, el kellett hagynom az alkoholt, másrészt pedig mert a kemény sajtok erőteljes ízvilága helyett most a hagyományos, visszafogott edami egyszerű ízére, krémes-nyúlós állagára támadt kedvem.
A kísérlet olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az így létrejött receptet most már semmi pénzért meg nem változtatnám, eddigi rizottóim közül egyenlőre ő a kedvenc.



Citromos-sajtos rizottó

Hozzávalók: 35 dkg rizottó rizs, olívaolaj, 1,5 dl száraz fehérbor, forró húsleves, 1 citrom leve, 1 dl tejszín, őrölt bors, petrezselyem, 25 dkg reszelt edámi sajt, 3 dkg vaj
Elkészítés: A rizst kevés olajon üvegesre pirítom, a borral felöntöm, amikor felszívta, egy csésze forró húslevest és fél citrom levét öntöm hozzá. Folyamatos kavarás mellett lassú tűzön főzöm, amikor felszívta a folyadékot, csészénként adagolom az utánpótlást.
Pár perccel a főzési idő vége előtt hozzáadom a maradék citromlevet, tejszínt, apróra vágott petrezselyemzöldet, őrölt borssal, valamint ha szükséges, sóval ízesítem. Amikor teljesen megfőtt, elzárom a lángot, belekeverem a vajat és a sajt felét, a másik felét pedig tányérokra adagolva a tetejére szórom, azonnal tálalom.
Akkor igazán finom, ha elzáráskor marad még alatta folyadék, így a rizs krémesen lágy szószban úszik, nem száraz.

Nincsenek megjegyzések: